Historien om Villa Sandvigen

Villa Sandvigens filosofi er å tilby kreativ mat i hyggelige og tradisjonelle omgivelser. Vårt kjøkken tilbereder delikat mat som er laget av gode kvalitets råvarer og serveres av en imøtekommende betjening.

 

Villa Sandvigen er idag drevet av Mia Moberg Nordhagen med mamma Mette som støttespiller. Vi startet i 2010 med ønske om å gjøre dette vakre stedet til en opplevelse både for øye og gane.

 

 

- først delt av fra Dahl gård i 1856 til Nils Nilsen (tok senere navnet Nils Nilsen Sandvigen). I 1860 ble Riksvei 1 frem til Vinterbro ferdig, og trafikken begynte for alvor på denne strekningen. Veien var bare 8 alen bred og lå på en berghylle i fjellveggen som skrådde ned mot Gjersøen. Fra Sverige kom drifter med kveg som skulle til Slagtehuset i Kristiania og fra gårdene i Follo kom lange karavaner med høy til hovedstaden. Det ble etterhvert behov for  mat og drikke  (les serveringssteder)  både for hest og kar.

 

 

I Villa Sandvigen regjerte fra 1911 en myndig dame ved navn Hanna Michelet  til 1952. Hun tok imot veifarende både natt og dag. Fra 1922 og langt ut i 30-årene var Villa Sandvigen sentrum for KNAs billøp på Gjersjø isen. Ekstra hyggelig er det at i 2017 ble Tyrigrava (vår gode nabo) kjøpt av KNA og Norsk Veteranvogn Klubb. Tidene har forandret seg, det tok 6 timer med hest og slede full lastet med jordbruksprodukter,  hvor kjørekaren gikk ved siden av inn til Stortorvet (Oslo) . Ikke rart de måtte innom Villa Sandvigen for mat og vann.

 

Hanna solgte etter krigen stedet til Elsa Sødring som drev Villa Sandvigen i 15år. En energisk dame som etterhvert fikk restauratørbrev undertegnet av selveste Trygve Lie, fylkesmann på den tiden. Hun hadde ingen barn og Villa Sandvigen ble på mange måter hennes barn og hun utstyrte stedet med flotte antikviteter. J.N. Henriksen kjøpte stedet i 1970 årene og de fine antikke møblene fulgte med på handelen.

 

I 1970 åpnet motorveien og Gamle Mossevei fikk mindre trafikk. Stedet fikk en parkmessig utformet have tegnet av professor Karen Reistad (NLH) og med en ”sukkenes bro” over en liten bekk som sildrer gjennom haven. Fra 1977 ble stedet drevet av John N. Henriksen, menyen fikk en fransk  tilnærming og Villa Sandvigen var viden kjent for sin gode vinkjeller. Henriksen drev stedet i  30 år.

 

 

 Idag finnes det ingen mulighet for overnatting. Vi har 45 sitteplasser i 2. etg og 130 i 1.etg. Og vi tar imot dåp, konfirmasjoner, bryllup, minnestund, familie middager og feiringer, året rundt og selvfølgelig de mange besøkende som bare stikker innom for en matbit. Vi har full skjenkebevilling, for godt i glasset, og menyen er lagt opp etter årstidene og´ er så kortreist som det lar seg gjøre .

 

Håper dere har en deilig stund her hos oss!                Mia og Mette

Skrevet om oss i avisen

1

2

3

Oavis.no

"Nam,Nam lam

oblad.no

“Hytte vennlig gourmetstandar.”

Oblad.no

"Villa Sandvigen Frir til brudepar."